Niet mee mogen op schoolreisje

De juf kwam naar me toe omdat ze me iets moest vertellen, ik dacht: oei wat is er gebeurd? Gelijk denk ik “zal ze weer iets stouts hebben gedaan?” “Heeft ze een bui op school gehad?” Niets van mijn scenario’s was gebeurd maar toch had ik liever 1 van die dingen gehoord dan de mededeling die ik daadwerkelijk van de juf kreeg….

“We kunnen haar niet meenemen op schoolreis want we durven het niet aan.” BAM de grond onder mijn voeten zakte weg, mijn kleine meisje sinds een paar maanden op school en ze mocht niet mee op haar eerste schoolreis dat kan toch niet? Toch was dat hetgeen wat de juf tegen me zei. En natuurlijk wist ik dat onze dochter niet de makkelijkste was maar steeds als ik vroeg op school hoe het ging kreeg ik als antwoord “oh eigenlijk best goed, ze is wel ietsjes drukker maar we hebben er verder geen moeite mee”, dus deze mededeling kwam echt als donderslag bij heldere hemel.

Onderhandelen

Ik vond het absoluut niet kunnen dat onze dochter niet mee kon op schoolreisje, iedereen had het er namelijk al volop over en wat moest ik dan tegen haar zeggen? “Ja lieverd je mag niet mee van school en al je vriendje en vriendinnetjes gaan wel gezellig naar de Efteling”. Dat ging er bij mij niet in! Daarom ben ik in onderhandeling gegaan met de juf en heb aangeboden dat ik dan als begeleiding mee zou gaan om haar 1 op 1 te begeleiden, ik gaf zelfs aan dat ik desnoods wel mijn eigen kaartje zou betalen. Natuurlijk kon zij dit niet zomaar toe zeggen en moest dit overlegd worden met de oudercommissie, huh hoezo? jullie zijn toch de leraren die het voor het zeggen hebben dacht ik nog. Blijkbaar zat ik daar helemaal naast want de ouder commissie vond niet dat ik mee mocht gaan als begeleiding, zelfs niet als ik mijn eigen kaartje zou kopen. De reden: ik had nog nooit iets op school gedaan (tja is ook moeilijk als je kind er pas een paar maanden zit en er nog geen hulpouders waren gevraagd in die periode) en ze vonden dat niet terecht tegenover ouders die wel al wat hadden gedaan.

Toch maar proberen

Na deze mededeling voelde ik me nog rotter want ondanks mijn goede bedoelingen, het feit dat ik zelfs mijn eigen kaartje wilde kopen en dat ik alles op alles wilde zetten zodat onze dochter toch mee kon wordt het zo van tafel geveegd en niet door een directeur of leraar nee door een OUDER commissie! En nu had ik nog wel naar de directeur kunnen stappen maar ik was er helemaal klaar mee en had voor mezelf al besloten dat ik de dag nadat haar school naar de Efteling zou gaan ik haar mee zou nemen voor een nog veel leukere dag in de Efteling. Twee dagen voordat ze zouden gaan sprak de juf me opnieuw aan met de mededeling “ik heb er even over nagedacht en ik denk dat we het toch maar gewoon gaan proberen met je dochter, ze mag wel mee”. Serieus? Twee dagen voor vertrek verander je even alles en zou je het ineens toch maar “proberen”, proberen in een groot park als de Efteling? Wat als het toch niet goed gaat? Tja daar had ze geen antwoord op…

Samen een dagje Efteling

Ik heb tegen de juf gezegd dat we niks gaan proberen en dat ik er helemaal klaar mee was met het wel / niet en dat ons kind geen jojo is. Onze dochter had zich nu ook al ingesteld op het feit dat ze met mama naar de Efteling zou gaan want: “Dan kan ik ook in de achtbanen mama en dat mocht van school niet”, ze is namelijk een echte waaghals, heel fijn ook dat ze het probleem zelf niet zag. We hebben een geweldige topdag gehad en ze had de tijd van haar leven, prachtig om mijn meisje zo te zien genieten.

Dit gebeuren is inmiddels bijna 3 jaar geleden, vrij snel daarna is ze ook over gegaan naar de dagbehandeling/school en uiteindelijk doorgestroomd naar het speciaal onderwijs waar ze het prima naar haar zin heeft en waarbij ze WEL mee mag op schoolreis. Ons zoontje zit inmiddels ook op school maar geen haar op mijn hoofd die eraan dacht om hem op dezelfde school te zetten als waar onze dochter gestart is. Hij zit nu op een school aan de andere kant van het gebouw en ondanks dat zijn spanningsboog ook niet al te hoog is mag hij wel overal aan meedoen en wordt ik er netjes bij betrokken als het nodig is: zo hoort het ook als je het mij vraagt!

Heb jij weleens zo’n situatie meegemaakt? En wat vind jij van kinderen die niet mee mogen op schoolreisje?

Liefs Kelly

18 Comments on Niet mee mogen op schoolreisje

 1. Sjoukje - meergeldminderstress
  maart 7, 2017 at 1:00 pm (2 jaar ago)

  Wat een bizarre reactie van de oudercommissie. En ook vreemd dat de school daar niet zelf over besluit. Dat is bij ons anders. Als er kinderen zijn die extra begeleiding nodig hebben, gaan de eigen ouders vaak mee. Sowieso vind ik het een onzinargument, juist voor ouders van kinderen in groep 1.
  Overigens gaat groep 1 bij ons niet op schoolreis. Ze gaan pas vanaf groep 2. En dan ook naar iets kleins. Vroeger naar een binnenspeeltuin, sinds een paar jaar naar de dierentuin. In de groepen daarna gaan ze naar steeds een iets groter pretpark in de buurt. De Efteling bewaren ze voor groep 7.
  Sjoukje – meergeldminderstress onlangs geplaatst…Hygge: oftewel geluk op zijn DeensMy Profile

  Beantwoorden
  • Kelly van der Pol
   maart 7, 2017 at 2:16 pm (2 jaar ago)

   Ja het was ook echt apart idd! Later hoorde ik van een andere moeder, toen onze dochter daar al van school af was dat haar zoon niet mee mocht doen met de koningsspelen omdat ze dat niet aandurfde met hem. Wat ben je dan voor school?
   Kijk ik snap dat op regulier onderwijs niet altijd tijd is om “speciale” kinderen te begeleiden maar dan zoek je toch naar oplossingen lijkt mij? Dat is dus niet gebeurd helaas.. Gelukkig doen ze dat op de school waar ons zoontje nu zit wel en dat is een hele geruststelling.

   Beantwoorden
  • Kelly van der Pol
   maart 7, 2017 at 4:29 pm (2 jaar ago)

   Dat waren wij ook inderdaad.. Daarom zit ons zoontje nu mooi op een andere school 🙂

   Beantwoorden
 2. Erika van Koert
  maart 7, 2017 at 3:48 pm (2 jaar ago)

  Jeetje wat slecht zeg. Onze zoon vind schoolreis vaak ook erg spannend ivm alle prikkels en het onbekende. Ik ben zelf 2x mee geweertjes begeleiding en toen ze bij ons naar de efteling gingen nam de juf hem in haar groepje en accepteerde dat hij nergens indurfde

  Beantwoorden
  • Kelly van der Pol
   maart 7, 2017 at 4:28 pm (2 jaar ago)

   Ja onze dochter vind die dingen ook wel spannend en dat uit zich dan in wat meer boze buien de dagen van te voren. Maar als het dan eenmaal zo ver is dan is ze de spanning helemaal kwijt en geniet ze volop.

   Beantwoorden
 3. Marieke Klein | Pure-Happiness
  maart 7, 2017 at 4:24 pm (2 jaar ago)

  Belachelijk zeg! Ik kan het me bijna gewoon niet voorstellen!

  Ik zou gewoon lekker een kaartje kopen en samen met je dochter een heerlijke dag hebben! En nog eens even heel goed in gesprek gaan met de oudercommissie en de juf, want dit kan echt niet!

  Gelukkig zijn wij gezegend met een fantastische school én juf.

  Beantwoorden
  • Kelly van der Pol
   maart 7, 2017 at 4:27 pm (2 jaar ago)

   Dat hebben we inderdaad ook gedaan, er samen een leuke dag van gemaakt 🙂

   Beantwoorden
 4. Kelly
  maart 7, 2017 at 4:31 pm (2 jaar ago)

  Aww nee wat een rotnieuws als je zoiets te horen krijgt! Ik kan me goed voorstellen dat je heel boos was. En wat knap ook dat je voet bij stuk hebt gehouden bij de beslissing om je dochter alsnog niet mee te laten gaan toen er werd aangegeven dat ze het wel wilden ‘proberen’. Fijn dat ze nu wel op haar plek zit op school en dat je zoon zich ook prettig voelt!
  Kelly onlangs geplaatst…Samen met Olivia naar de 9 maanden beursMy Profile

  Beantwoorden
  • Kelly van der Pol
   maart 7, 2017 at 7:57 pm (2 jaar ago)

   Ik dacht echt: mijn kind is geen jojo en ze zou er zelf ook niks van begrijpen als ze dan ineens wel met school mee zou mogen. Bovendien vond ze het prima zo want nu mocht ze wel in de achtbanen 😉

   Beantwoorden
  • Kelly van der Pol
   maart 7, 2017 at 7:55 pm (2 jaar ago)

   Zelfs dat had ik nog aangegeven dat ik er dan zelf wel achteraan zou rijden maar blijkbaar heeft zo’n oudercommissie het voor het zeggen….

   Beantwoorden
 5. Ilse van Kreanimo
  maart 7, 2017 at 7:11 pm (2 jaar ago)

  Hola zeg….
  Ik zat met open mond te lezen.
  Knap van je… een kind is geen jojo…

  Beantwoorden
  • Kelly van der Pol
   maart 7, 2017 at 7:54 pm (2 jaar ago)

   Nee zeker is ze geen jojo en daarom heb ik toen ook gezegd dat we 2 dagen van te voren het niet weer gingen aanpassen, dan snapt ze er zelf ook niks meer van natuurlijk.

   Beantwoorden
 6. Annemieke
  maart 7, 2017 at 7:49 pm (2 jaar ago)

  Bij ons op school zitten verschillende ‘bijzondere’ kinderen. Ze gaan net als ieder ander kind in de klas mee naar alle uitjes en doen mee aan alle activiteiten. Vaak gaat één van hun ouders mee als begeleiding, zoals jij hebt voorgesteld op de oude school van je dochter. En geen enkele ouder vindt dat raar of oneerlijk. Ik ben er trots op dat mijn kinderen een school hebben die alle kinderen gelijkwaardigen behandelen en waar ook ruimte is voor kinderen die ‘bijzonder’ zijn. Fijn dat je dochter met jou toen alsnog een leuke dag gehad heeft, maar vooral dat ze nu een nieuwe school heeft.

  Beantwoorden
  • Kelly van der Pol
   maart 7, 2017 at 7:54 pm (2 jaar ago)

   Ja en zo hoort het ook! Gelukkig is dat nu bij mijn zoontje op school wel daar wordt iedereen ook gelijk behandeld, leren de leerlingen van hogere klassen de kleintjes te helpen, kent iedereen elkaar ( echt waar ik was pas op school om te helpen en kinderen uit groep 7 riepen de naam van mijn zoon die in groep 1 zit!) en zoekt men naar oplossingen als kinderen net wat meer begeleiding nodig hebben.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge