Waarom wij WEL voor speciaal onderwijs hebben gekozen

Afgelopen week las ik een bericht over een moeder die ervoor had gekozen haar kind met, volgens mij, autisme niet naar speciaal onderwijs te laten gaan. Dat is natuurlijk helemaal prima, ieder zijn keus, alleen de reden waarom vond ik toch wel heel apart. Haar kind had namelijk een hoog IQ en het kwam er min of meer op neer dat kinderen op speciaal onderwijs “dom” zijn. En dat raakte me enorm…

Onze dochter zit ook op speciaal onderwijs en de reactie dat kinderen op speciaal onderwijs “dom” zijn raakte me. Oké het stond er niet letterlijk maar het kwam er min of meer wel op neer. Nu kan ik je vertellen dat onze dochter helemaal niet dom is en juist heel pienter. Er zit ook nog wel verschil in het soort speciaal onderwijs om je daar iets meer zicht op te geven zal ik een korte uitleg geven.

SBO / SO

SBO: Speciaal Basis Onderwijs. Dit is speciaal onderwijs voor kinderen die vaak leerachterstanden, problemen met leren en een laag intelligentieniveau hebben, al dan niet in combinatie met gedragproblematiek. Deze kinderen mogen er vaak tot hun 14e over doen om de basisschool af te ronden.

SO: Speciaal onderwijs. Is onderverdeeld in 4 clusters

 • Cluster 1: Speciaal onderwijs voor kinderen met een visuele beperking.
 • Cluster 2: Speciaal onderwijs voor dove en slecthorenden
 • Cluster 3: Speciaal onderwijs voor kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking maar ook leerlingen die langdurig ziek zijn.
 • Cluster 4: Speciaal onderwijs voor kinderen met gedragsproblematiek of psychiatrische problemen.

In de laatste cluster zit onze dochter ook.

Niet dom

Een veel voorkomende reactie van heel veel mensen als je zegt dat je kind op speciaal onderwijs zit “Oh kan ze niet goed leren dan?”, maar speciaal onderwijs wil dus zeker niet altijd zeggen dat een kind niet goed kan leren. Om een voorbeeld te geven: mijn broertje van 25 is van regulier onderwijs naar speciaal onderwijs gegaan en heeft nu uiteindelijk een hoge functie in de ICT, ik bedoel maar…
Ook onze dochter is pienter, gewoon gemiddeld qua IQ en wil niks liever dan leren en die mogelijkheid krijgt ze ook gewoon op haar school doordat ze extra werkjes aangeboden krijgt wanneer ze snel klaar is met haar opdrachten.

Waarom wij wel kozen voor speciaal onderwijs

Nogmaals: iedereen moet natuurlijk voor zichzelf bepalen of ze kiezen voor speciaal onderwijs of voor regulier onderwijs en natuurlijk is het heel fijn als een kind normaal mee kan op regulier onderwijs maar wij kozen uiteindelijk wel voor speciaal onderwijs om de volgende redenen:

 • Bij het regulier onderwijs lieten ze onze dochter aan haar lot over, mocht niet mee op schoolreis en kreeg veel te veel prikkels met 30 leerlingen in 1 klas.
 • De school op speciaal onderwijs heeft maar 15 leerlingen en ze hebben 1 leraar en 1 klassen assistent standaard in de klas.
 • Als ze een keer een slechte “bui” heeft wordt dit op een zo’n positieve manier opgelost en wordt ze niet gelijk gestraft, zoals dat wel vaak werd gedaan op regulier onderwijs (een leraar met 30 leerlingen heeft gewoon geen tijd om er tijd in te steken om het goed op te lossen, en dat oplossen duurt nu eenmaal iets langer bij kinderen met gedragsproblematiek )
 • Anderen kinderen begrijpen haar ook aangezien ze allemaal een beetje dezelfde soort problematiek hebben.
 • Vooral anderen ouders begrijpen je, onze dochter kreeg namelijk regelmatig te horen van andere kinderen op regulier onderwijs “ik mag niet met je afspreken van mijn papa en mama”, waarom? Omdat ze gewoonweg niet weten en niet durven te vragen hoe het nu precies zit dus gaan ze het maar uit de weg.

Belangrijk is dat je vooral je hart volgt! Dat hebben wij uiteindelijk ook gedaan. In het begin voelde ik me wel rot dat ze naar speciaal onderwijs moest en misschien had ik zelfs wel een klein beetje een gevoel van schaamte maar inmiddels ben ik zo blij dat ze hier terecht is gekomen. Ze staat volop in het leven, geniet van haar vriendjes en vriendinnetjes, is sociaal met sprongen vooruit gegaan en heeft het super naar haar zin en daar doe je het tenslotte voor!

Liefs Kelly

 

3 Comments on Waarom wij WEL voor speciaal onderwijs hebben gekozen

 1. Kim
  maart 14, 2017 at 11:40 am (2 jaar ago)

  Ik denk persoonlijk niet dat zij het echt zo bedoeld heeft. Op veel speciale scholen “moet” je onder een bepaalde iq score zitten anders “pas je er niet tussen”. Zelf leer ik moeilijk theorie uit een bork en ben ik beter in praktijk. Vroeger werd ik ook niet toegelaten op een praktijk school vanwege een te hoge iq score. De ene school is de andere niet en veel kinderen, vooral met autistische aandoeningen hebben juist qua denk niveau uitdaging nodig. Dit zie ik ook bij mijn dochter terug. (Haar vader heeft het syndroom van asperger)
  Kim onlangs geplaatst…Dubbele kinderbijslag | misschien heb jij hier wel recht opMy Profile

  Beantwoorden
  • Kelly van der Pol
   maart 14, 2017 at 11:51 am (2 jaar ago)

   Daarom heb ik ook uitgelegd wat het verschil is tussen de scholen. Op de SBO zal je onder een bepaald IQ moeten zitten inderdaad dat klopt maar op de school waar mijn dochter zit (SO cluster 4 ) hoef je niet onder een bepaald IQ te zitten daar moet je gemiddeld en hoger hebben. Dat probeerde ik dus ook uit te leggen dat heel veel mensen denken dat speciaal onderwijs voor kinderen met een lager IQ is maar dat is dus niet zo.
   Onze dochter heeft ook meer uitdaging nodig en die krijgt ze prima op haar school 🙂
   Kelly van der Pol onlangs geplaatst…Waarom wij WEL voor speciaal onderwijs hebben gekozenMy Profile

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge